5 tips voor een perfecte opnamedag

5 tips voor een perfecte opnamedag

De dag van de opnames is aangebroken. Met het script in de hand zit je onderuitgezakt op je regisseursstoel. Op weg naar dit moment heb je al over veel dingen nagedacht. Je weet wie je doelgroep is en hoe je deze kunt bereiken. Misschien heb je een script geschreven, of een interview voorbereid. De locatie is vastgelegd en alle apparatuur is geselecteerd. Kortom, alles is geregeld…

De opnames maak je meestal met een heel team. Door je goed voor te bereiden stel je iedereen in staat om zich te focussen op zijn of haar taak. Zo behoud jij het overzicht op de set. Met de onderstaande tips zorg jij dat de opnames probleemloos verlopen en kun je misschien alsnog onderuit zakken in je stoel.

1. Zorg dat iedereen weet waar en wanneer ze worden verwacht

Maak voorafgaand aan de opnamedag een draaiboek en een callsheet en verspreid dit onder alle betrokkenen. Hierin zie je wat er allemaal gebeurt, wat er wordt gefilmd, waar het zich afspeelt en wie erbij aanwezig moet zijn.

De mensen achter de camera, de crew, moeten nog het een en ander voorbereiden voordat de opnames starten. Laat je crew daarom eerder arriveren dan je acteurs of sprekers. Een draaidag is vaak lang en de mensen vóór de camera hebben vaak veel ‘vrije’ tijd. Zorg dus dat je ze niet onnodig aanwezig laat zijn.

De set wordt opgebouwd en de voorbereidingen voor de opnames worden getroffen © Eerste Hulp Bij Video

2. Controleer vooraf de apparatuur en locaties

Controleer aan het begin van de dag altijd of alle apparatuur compleet is en of alles functioneert. Zijn bijvoorbeeld alle geheugenkaarten leeg en alle accu’s vol? Of staat er misschien nog ergens een airconditioning aan die voor ruis in je opnames kan zorgen? Als je nu tegen problemen aanloopt kun je die meestal nog oplossen.

3. Spreek de opnamedag met elkaar door

Als iedereen aanwezig is, dan is het belangrijk om alles nog eenmaal door te spreken. Zo bereid je iedereen goed voor op wat er komen gaat en zorg je voor rust. Als mensen nerveus zijn om voor de camera te spreken, maak dan een proefopname zonder dat de camera draait. Zo kunnen ze alvast wennen aan de situatie.

4. Werk volgens je script of draaiboek en draai voldoende b-roll

Zorg dat je het verhaal dat je wilt vertellen overzichtelijk per scène hebt uitgewerkt. Zo kun je in een oogopslag zien wat je deze dag gaat filmen. Als je klaar bent met een scène vink je deze af op je script, eventueel voorzien van een opmerking.

De scènes zullen overigens niet altijd chronologisch worden gefilmd. Het is slimmer om bijvoorbeeld eerst alle scènes te filmen op de eerste locatie en daarna pas alle scènes op de tweede locatie. Ook als deze scènes in de uiteindelijke video door elkaar worden gemonteerd.

Het is ook belangrijk om voldoende b-roll, of ‘plak shots’ te filmen. Dit zijn shots die niet direct iets veranderen aan de inhoud van je video, maar die de kwaliteit van je video kunnen vergroten en het leven van je editor makkelijker kunnen maken. Je kunt hierbij denken aan beelden die laten zien waar iemand zich bevindt of waar iemand over praat.

5. Controleer of alle opnames zijn gemaakt en of ze veilig zijn

Een draaidag kan soms langer duren dan gepland en iedereen wil nu snel naar huis. Ondanks dat je misschien wat gehaast bent is het toch belangrijk om de dag nog even te evalueren met alle betrokkenen. Loop nog een keer alle scènes langs en verzeker jezelf ervan dat je niks over het hoofd hebt gezien. Zorg ervoor dat je al het materiaal veilig stelt. Verzamel alle opslagmedia en zorg dat deze juist gelabeld zijn. Indien mogelijk maak je direct een back-up op een laptop of een externe schijf.

Met deze 5 tips laat jij je niet verrassen op de set. Heb je nog vragen? Plaats een reactie bij dit blog of neem vandaag nog contact met ons op.

Critt Leijtens

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Critt Leijtens – Eerste Hulp Bij Video

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.