Een krachtig concept in 3 stappen

Een krachtig concept in 3 stappen

Als je een video wilt maken die zijn doel bereikt, doorloop je heel wat stappen. Het concept is daarbij de schakel tussen het abstracte denken en het creatieve proces. Het is de eerste stap waarbij je keuzes gaat maken over hoe je jouw verhaal in beeld gaat brengen en wat je wilt vertellen. In dit blog geven je inzicht in de stappen die zet om te komen tot een krachtig concept.  

Een concept is een verzameling van ideeën die samen de beschrijving vormen van iets dat nog niet bestaat. Het is dus een denkbeeldige voorstelling van iets. Het concept dient vaak als basis voor het verdere creatieve proces. Het dient als plan voor hoe je iets gaat maken. Alles wat je doet tijdens het creatieve proces kun je toetsen aan je concept. Op deze manier blijf je dicht bij de kern van wat jij wilt vertellen.

1. Brainstorm en mindmap

Het concept bestaat uit verschillende elementen die je in een later stadium omzet in een krachtig verhaal. Met dit verhaal moet je de door jou gedefinieerde doelgroep gaan bereiken. Voor het creëren van de juiste elementen is het handig te starten met een brainstorm of het maken van een mindmap.

Laat je in deze fase niet leiden door beperkingen. Denk vanuit de kracht van jouw bedrijf en de behoefte of het probleem van jouw doelgroep. Als jouw concept namelijk niet aansluit bij wat de doelgroep wil horen, dan is er een grote kans dat je met jouw video de plank misslaat.

Een voorbeeld van een MindMap.  © Eerste Hulp Bij Video

2. Zoek naar samenhang

Na de brainstorm of het maken van de mindmap is het tijd om te gaan clusteren. Ga op zoek naar woorden of ideeën die met elkaar samenhangen, bij elkaar horen of elkaar versterken. Rond deze elementen bouw je vervolgens jouw eigen concept.

3. Controleer de haalbaarheid

Het belangrijkste van het concept is dat het de basis vormt voor het uiteindelijke resultaat. Om het gewenste resultaat te bereiken, is het daarom goed om jouw concept te toetsen op een aantal criteria:

  • Complexiteit: de kracht van een goed concept zit hem in de eenvoud. Kortom: houd het simpel.
  • Toekomstbestendigheid: een goed concept sluit aan bij huidige trends en ontwikkelingen, maar geeft je tegelijk de mogelijkheid om het in de toekomst verder uit te bouwen.
  • Emotie: tot een aantal jaren geleden speelde het concept vaak in op de functionaliteit of specialiteit van een product of dienst. Tegenwoordig speelt het concept vooral in op het gevoel en de emotie van de doelgroep.

De hierboven genoemde stappen geven je een richting om te komen tot een goed doordacht concept. Het bedenken hiervan is echter een creatief proces. Een proces dat zich niet altijd even makkelijk laat sturen. Als je nog vragen hebt na het lezen van dit blog, reageer dan op dit artikel of neem vandaag nog contact met ons op.

Critt Leijtens

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Critt Leijtens – Eerste Hulp Bij Video

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Leave a Reply