Het video montageproces in 5 stappen

Het video montageproces in 5 stappen

Je denkt er waarschijnlijk niet over na als je ernaar kijkt, maar elke film, video of elk tv-programma dat je ziet is gemonteerd. Individuele shots vormen samen een logisch geheel, waardoor beeldwisselingen (cuts) meestal niet eens opvallen. Hierdoor gaat de aandacht van de kijker naar de inhoud en sfeer van de video en niet naar de techniek.

Met de montage van video bedoelen we het samenvoegen van alle beelden en geluiden tot een logisch, vaak chronologisch geheel. Deze beelden en geluiden kunnen bestaan uit eigen video-opnames, stock materiaal, voice-over, muziek, animatie etc. Maar hoe maak je nu van al deze losse beelden en geluiden een goede video?

1. Voordat je start met monteren

Tijdens het monteren maak je gebruik van veel verschillende bestanden. Je hebt waarschijnlijk een groot aantal videobestanden van jouw opnames. Daarnaast heb je muziek, misschien een voice-over en ook vormgeving zoals logo’s en titels.

Voordat je start met monteren importeer je daarom eerst alle bestanden in je montagesoftware. Het is verstandig om al deze bestanden vanaf het begin duidelijk te ordenen. Zo vind je de bestanden die je nodig hebt later makkelijk terug.

Een voorbeeld van een overzichtelijke mappenstructuur.  © Eerste Hulp Bij Video

2. Spotten en de voormontage van de video

De eerste fase van de montage bestaat uit het spotten en samenstellen van je beelden. Het spotten kan een losse stap zijn, maar afhankelijk van de omvang van jouw project kun je het ook combineren met je eerste montage.

Tijdens het spotten voorzie je alle beelden van een waardering. Je kunt de beelden ook nog onderverdelen naar bijvoorbeeld onderwerp, of beelduitsnede. Aan de hand van de waardering maak je vervolgens een selectie uit de beelden. Deze beelden plaats je op de tijdlijn.

Zodra je deze grove beelden hebt samengesteld, zorg je dat deze op volgorde staan van het verhaal dat je wilt vertellen. Je knipt overbodige delen weg en probeert de uiteindelijke lengte van de video te benaderen.

Dit is ook het moment om verschillende opties uit te proberen. Als je later in het proces nog grote wijzigingen wilt maken in de montage, dan kan dat namelijk voor veel vertraging zorgen.

3. Montage van de video

Uit de verschillende opties uit de vorige fase maak je nu een keuze. Je brengt de lengte van de montage nu nog verder terug, tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Je zorgt er ook voor dat de continuïteit van je video klopt en je voegt zo nodig extra beelden toe.

Zodra je zelf tevreden bent met de montage leg je de video voor aan jouw klant, of als je de video intern maakt, aan bijvoorbeeld een collega. Het is ook goed om zelf een paar dagen afstand te nemen, zodat je de montage met een frisse blik nog eens kunt bekijken.

De kans is groot dat je nu alsnog een aantal wijzigingen wilt maken aan je montage. Misschien moet je de montage zelfs nog een aantal keer aanpassen voordat iedereen tevreden is met het resultaat. Zodra je de montage hebt aangepast en de versie is goedgekeurd kun je verder naar de volgende fase.

Voorbeeld van een tijdlijn in Adobe Premiere Pro.  © Eerste Hulp Bij Video

4. Eindmontage van de video

Tijdens de eindmontage verander je niets meer aan de structuur van de video. Je focust je nu alleen nog op de details, zoals het exacte moment waarop het ene in het andere beeld overgaat. De video krijgt nu zijn definitieve ritme.

Zodra ook deze details zijn aangepast voorzie je de film van aanvullende geluiden, muziek en vormgeving. Ook correcties aan de kleur of het contrast en eventuele effecten voeg je nu toe aan de video.


OPMERKING

Geluidseffecten, muziek en vormgeving worden in theorie pas tijdens deze laatste stap toegevoegd omdat dit arbeidsintensief werk is. Als je dit eerder toevoegt loopt je de kans dat je het werk twee keer, of misschien zelfs vaker moet doen.

Toch kan het praktisch zijn om muziek en voice-over al tijdens stap 3 toe te voegen. Je kunt de muziek dan gebruiken om het ritme van je video te bepalen. Daarnaast heeft een voice-over vaak een bepaalde lengte waar je dan nog rekening mee kunt houden.


5. Klaar voor oplevering

Als alle elementen zijn toegevoegd en alle bewerkingen zijn gemaakt, wordt de film nog een laatste keer beoordeeld. Zodra iedereen tevreden is ben je klaar om jouw video te exporteren. Wil je weten hoe je dit makkelijk doet? Lees dan ons blog: Exporteer je video met deze 5 tips

Zoals je hebt gelezen is het monteren van een video niet heel erg ingewikkeld, maar is het wel belangrijk om dit gestructureerd aan te pakken. Door te starten met een ruwe montage en deze steeds verder te verfijnen voorkom je dubbel werk en behaal je het beste resultaat.

Als je nog vragen hebt na het lezen van dit blog, laat dan een reactie achter of neem vandaag nog contact met ons op.

Critt Leijtens

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Critt Leijtens – Eerste Hulp Bij Video

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Leave a Reply