7 technieken om video te bewerken

7 technieken om video te bewerken

Vrijwel zonder uitzondering maken films en tv programma’s gebruik van een vorm van beeldbewerking. Iedereen weet inmiddels wel dat de weerman niet echt voor een kaart staat, maar voor een gekleurd scherm. Maar het bewerken van beeld is natuurlijk veel breder dan dit ene voorbeeld. In dit blog leg ik uit wat er onder beeldbewerking wordt verstaan, hoe het werkt en in hoeverre het toepasbaar is op jouw video.

Als je de term beeldbewerking heel ruim neemt, vallen hier alle handelingen onder waarbij je een originele afbeelding (stilstaand of bewegend) verandert. In dit artikel gebruik ik deze ruime definitie om een algemene inleiding te geven in de mogelijkheden en de toegevoegde waarde van beeldbewerking bij video.

1. Correcties aan kleur en contrast

De eenvoudigste manier om je video te bewerken is het maken van kleine correcties aan het licht, contrast en de kleurverzadiging van een videobeeld. Door het verhogen van het contrast lijkt het beeld vaak scherper te worden. Als je de kleurverzadiging van een videobeeld verhoogt, krijgt het beeld meer kleur en wordt het vaak levendiger. Met de kleurtemperatuur of een kleurenfilter kun je de sfeer van je video veranderen. Gebruik deze technieken op de juiste manier en je verandert een druilerige herfstdag in een mooie zomerdag!

EHBV-eerste-hulp-bij-video-Blog-in-14-stappen-naar-een-succesvolle-video-Screen-Replacement-Before EHBV-eerste-hulp-bij-video-Blog-Een-succesvolle-video-in-14-stappen-Screen-Replacement-After

Een stilstaand beeld uit een video. Links zonder kleurcorrectie, rechts met kleurcorrectie. Versleep de rode balk om de afbeeldingen te vergelijken.  © Eerste Hulp Bij Video

2. Het retoucheren van video

Tijdens het retoucheren breng je verbeteringen aan het beeld aan, zónder het beeld hierbij inhoudelijk te veranderen. Retoucheren is vooral bekend uit de fotografie. Denk bijvoorbeeld aan een oude foto waarbij je watervlekken, verkleuringen en scheuren in de foto zo bewerkt dat ze niet meer zichtbaar zijn. Je kunt vergelijkbare problemen tegenkomen bij de restauratie van een oude film of video. Bij een actiefilm kun je denken aan het verwijderen van een kabel, waardoor een acteur lijkt te kunnen vliegen. Bedenk wel dat het bij video niet gaat om één beeld, maar om zo’n 25 beelden per seconde.

3. Verwijder een element uit je video

Als je nog een stapje verder gaat kom je op manipulatie van het beeld. Er is bijvoorbeeld iets te zien wat je om een bepaalde reden niet in beeld wilt hebben. Het kan zijn dat het te verwijderen element afleidt van je onderwerp, of je moet het element verwijderen in verband met merk- en of beeldrecht.

4. Voeg een element toe aan je video

Het kan ook nodig zijn om juist een element aan je beeld toe te voegen. Je hebt een scène gefilmd, maar het beeld is nog niet compleet. Misschien was het praktisch onmogelijk om het te filmen of blijkt het nodig tijdens de montage. Je wilt bijvoorbeeld een logo toevoegen op de zijkant van een voorbijrijdende vrachtauto, of je wilt dat er meer mensen door je shot lopen.

5. Chroma Key: het verwijderen van een achtergrond

Chroma keying is de techniek waarbij je iemand filmt voor een gekleurde achtergrond. Je plaatst hierbij je onderwerp voor een groen of blauw scherm. Deze egale kleur kun je later verwijderen waardoor je elk willekeurig beeld in de achtergrond kunt plaatsen. Welke kleur scherm je kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van de kleding van je personage en de kleur van de achtergrond die je er uiteindelijk achter plaatst. Zorg er tijdens de opnames altijd voor dat het gekleurde scherm zo egaal mogelijk wordt belicht.

Op deze foto zie je een voorbeeld van een opname voor een greenscreen.  © Eerste Hulp Bij Video

6. Compositing: het samenvoegen van verschillende beelden

In het verlengde van Chroma keying heb je compositing. Compositing is het samenvoegen van verschillende beelden tot een nieuw samenhangend geheel. In films zie je bijvoorbeeld vaak dat acteurs voor een groen scherm worden gefilmd en dat deze beelden later worden samengevoegd met een in de computer gegenereerde omgeving. Voor de kijker is het samengestelde beeld niet van de werkelijkheid te onderscheiden.

7. Special effects: maak het onmogelijke mogelijk

Vanuit compositing is de stap naar special effects nog maar klein, omdat de gebruikte technieken elkaar overlappen en aanvullen. Het verschil is dat bij compositing verschillende elementen tot een natuurlijk geheel worden samengesteld. Bij het maken van special effects heeft de maker juist vaak het doel om bovennatuurlijke beelden te creëren. Bijvoorbeeld een enorme tsunami, of een gevecht in de ruimte. Beelden die in de werkelijke wereld onmogelijk zijn om te maken.

Zoals je hebt gelezen zijn er ontzettend veel mogelijkheden om je video te bewerken. Uitgebreide compositing of spectaculaire special effects zul je zelf waarschijnlijk niet snel gebruiken voor jouw video’s, maar een aantal van de hierboven genoemde technieken kun je zeker toepassen. Met kleine wijzigingen aan bijvoorbeeld kleur en contrast geef je jouw video al snel een eigen karakter of een bepaalde sfeer.

Mocht je toch professionele hulp nodig hebben, laat dan een reactie achter bij dit blog of neem vandaag nog contact met ons op.

Critt Leijtens

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Critt Leijtens – Eerste Hulp Bij Video

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Leave a Reply