Exporteer je video met deze 5 tips
Exporteer je video met deze 5 tips
De montage zit erop, de muziek en voice-over zitten onder je video en alle vormgeving is toegevoegd. Je bent klaar om jouw video de wereld in te sturen. Hoe zorg je dat de video vanuit jouw montagesoftware wordt omgezet naar een bestand dat je online kunt publiceren en waar moet je op dit punt nog meer bij stilstaan?
Zodra je op de export knop hebt gedrukt in je montagesoftware heb je een flink aantal keuzemogelijkheden. Afhankelijk van jouw software kunnen deze mogelijkheden verschillen, maar alle software werkt volgens dezelfde principes. De volgende punten zul je tijdens het exporteren van je video zeker tegenkomen.
1. Kies de juiste codec voor jouw video
Een van de mogelijkheden is het kiezen van de juiste codec. Een codec (coderen / decoderen) is de compressiemethode die wordt gebruikt om jouw video op te slaan. Als je bij het exporteren geen gebruik zou maken van een compressiemethode, dan zou jouw videobestand óf veel te groot worden, óf van onvoldoende kwaliteit zijn. De compressie zorgt ervoor dat jouw video zo efficiënt mogelijk wordt opgeslagen zonder dat er voor de kijker zichtbaar kwaliteit verloren gaat. Ga je de video online inzetten of wil je deze gebruiken op een laptop of tablet, dan is H.264 je beste optie. Op dit moment is dit een van de meest efficiënte codecs. H.264 wordt bovendien het breedst ondersteunt.
2. Kies het juiste bestandsformaat voor jouw video
De extensie of ‘container’ zal na het kiezen van de juiste codec meestal vanzelf worden ingesteld op .mp4. Een container is het bestandsformaat waarin jij jouw video exporteert. Het is herkenbaar aan de bestandsextensie, de letters na de laatste punt in je bestandsnaam. Voor afbeeldingen is dit vaak jpg, voor muziek meestal mp3 en voor video vaak mp4.
Een voorbeeld van een export window in Adobe Media Encoder. © Eerste Hulp Bij Video
3. Kies de juiste resolutie voor jouw video
Er wordt ook gevraagd om de breedte en hoogte van jouw video in te stellen. In de meeste gevallen zul je de video exporteren in dezelfde afmetingen als je deze hebt opgenomen. Wil je de video in een afwijkende afmeting exporteren? Geef hier dan de juiste afmetingen aan. Zorg er wel voor dat de breedte en hoogte van de video in verhouding blijven!
4. De geluidskwaliteit van video
Naast bovenstaande gegevens is het ook belangrijk om het aantal kanalen aan te geven waarop je het geluid wilt exporteren. De keuze zal meestal beperkt zijn tot mono en stereo. Als je voor mono kiest, ga dan voor een minimale kwaliteit van 128kbps. Kbps staat voor ‘kilobit per seconde’. Kies je voor stereo, gebruik dan tenminste het dubbele aantal kbps. Met de kbps geef je aan hoeveel geheugen er gebruikt wordt door de audio in jouw video. Hoe hoger dit getal, hoe hoger – in theorie – de kwaliteit.
5. De beeldkwaliteit van video
Tenslotte geef je aan hoeveel data de codec ter beschikking krijgt om de video op te slaan. Hiervoor gebruiken we een soortgelijke term als bij audio, namelijk Mbps. Mbps staat voor ‘Megabit per seconde’. Uitgaande van een video op Full HD, dat is 1920 pixels breed bij 1080 pixels hoog, kun je bij deze codec goede resultaten behalen met een gemiddelde bitrate van 3 tot 5 Mbps. Als je ook een maximale bitrate in kunt stellen, dan kun je hiervoor in de regel het dubbele nemen van de gemiddelde bitrate.


Voorbeeld van afbeelding op hoge resolutie (links) en lage resolutie (rechts). Versleep de rode balk om de afbeeldingen te vergelijken. © Eerste Hulp Bij Video
Je weet nu hoe jij een video kunt exporteren zodat deze geschikt is om te gebruiken op laptops, tablets, smartphones en op de meeste social media platformen zoals YouTube en Facebook.
Als je na het lezen van dit blog nog vragen hebt, stel ze dan hieronder of neem vandaag nog contact met ons op.

Critt Leijtens
Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Critt Leijtens – Eerste Hulp Bij Video
Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.