Een succesvolle video in 6 stappen

Een succesvolle video in 6 stappen

Je wilt een video maken voor jouw bedrijf en denkt:  hoe moeilijk kan het zijn? Je kunt tenslotte filmen met je smartphone. Maar daar sta je dan: je hebt je wijsvinger al in de aanslag om op record te drukken als je jezelf afvraagt wat je eigenlijk gaat filmen. Al snel merk je dat het toch niet zo makkelijk is als je in eerste instantie dacht. Peinzend loop je terug naar je bureau. Hoe ga je dit aanpakken? In dit blog knippen we het videoproces op in 6 stappen. Zo weet je precies wat er komt kijken bij het maken van jouw video!

1. Concept & Script

Elke video begint met een goed doordacht idee of concept. Het is de eerste stap waarbij je keuzes gaat maken over hoe je jouw verhaal in beeld gaat brengen. Het bedenken van een goed concept is een creatief proces dat zich niet altijd even makkelijk laat leiden. Om je op weg te helpen verwijs ik je graag naar mijn blog een krachtig concept in 3 stappen waarin ik een aantal handige tips geef. Welk concept je uiteindelijk ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat deze aansluit op de door jouw gekozen doelgroep. Als het concept eenmaal staat, kan je aan de slag met het schrijven van je script. Met een script maak je concreet wat je gaat vertellen. Zoals je in onderstaand voorbeeld kan zien, schrijf je per scene op wat er zich afspeelt, wie er in de scene voorkomen en wat ze er precies in zeggen. Zo sta je nooit met je mond vol tanden voor de camera!

Voorbeeld van een script van een speelfilm  © Eerste Hulp Bij Video

2. Opnames

Nu je precies weet wat je gaat vertellen en hoe je het in beeld wilt brengen, is het tijd om te gaan filmen. Bedenk allereerst welke apparatuur je hiervoor gaat gebruiken en wie deze apparatuur gaat bedienen. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met ingebouwde camera, maar leent deze zich ook voor de video die je wilt gaan maken? En wat zijn de voor- en nadelen van een smartphone ten opzichte van een spiegelreflex of professionele camera? In mijn blog over de voor- en nadelen van filmen met een smartphone gaan we hier dieper op in.

Naast de keuze voor het type camera, is het ook belangrijk om bijvoorbeeld te kijken wat voor soort microfoon je gaat gebruiken en hoeveel belichting je nodig hebt. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van locatie waar je gaat filmen. Bekijk van te voren dus goed hoe de ruimte eruitziet waar je jouw video gaat opnemen.

Tot slot raad ik je aan om op de dag van de opnames te werken met een draaiboek. In het draaiboek leg je vooraf alles vast dat betrekking heeft op de opnamedag. Ook een tijdsplanning en alle items die op de set worden gebruikt staan hierin vermeld. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en je alle beelden schiet die je nodig hebt! Wil je jezelf goed voorbereiden? Lees dan de  5 tips voor een perfecte opnamedag.

3. Montage

Als je alle opnames hebt gemaakt, is het tijd om de beelden te monteren. Tijdens de montage zet je alle beelden in de juiste volgorde achter elkaar en vertel je jouw verhaal zoals je in het script hebt beschreven. De eerste fase van de montage bestaat uit het spotten en samenstellen van je beelden. In de rest van het montageproces ga je deze ruwe montage steeds verder verfijnen. Wil je weten welke stappen je hierbij doorloopt? Lees dan het blog het videomontageproces in 5 stappen.

Screenshot van een montage in Adobe Premiere Pro  © Eerste Hulp Bij Video

4. Vormgeving

De montage is het ideale moment om je video te versterken met vormgeving. Je kunt hierbij denken aan naam- en functietitels om de kijker meer informatie te geven over de personen in beeld. Een ander voorbeeld van vormgeving is een animatie van je bedrijfslogo. Door je logo in je video’s te verwerken vergroot je de herkenbaarheid van jouw bedrijf. Daarnaast kun je ook gebruik maken van bumpers. Een bumper is een visuele overgang tussen twee beelden die je kunt gebruiken om van plaats of tijd te wisselen. Vormgeving is een krachtige toevoeging aan jouw video, vergeet deze dus niet toe te voegen tijdens jouw montage!

Screenshot uit een video waar vormgeving is toegepast door middel van logo en titels © Eerste Hulp Bij Video

5. Audio

Geluid wordt vaak gezien als ondergeschikt aan het beeld en valt veel mensen pas op als het niet goed is. Met muziek kun je voor een groot deel de sfeer en stemming van je video bepalen.  Een shot dat zonder muziek lang en saai is kan met muziek zomaar ineens heel spannend zijn. Naast muziek kun je ook denken aan een voice-over om jouw verhaal te vertellen. Slecht geluid kan je hele productie ondermijnen, terwijl goed geluid de geloofwaardigheid van jouw video juist vergroot. Het helpt om de kijker te overtuigen van de boodschap. Vergeet dus niet om audio toe te voegen aan jouw video!

6. Animatie & Beeldbewerking

Onder beeldbewerking vallen alle handelingen waarbij je een originele afbeelding (stilstaand of bewegend) verandert. Zo kun je bijvoorbeeld een (geanimeerde) infographic plaatsen op het scherm van een smartphone of tablet in de hand van jouw spreker. Deze bewerking noemen we ook wel een screen replacement. Als je net begint met het maken van video is dit misschien wat complex, maar er zijn ook andere manieren om je video te bewerken. Met kleine wijzigingen aan kleur en contrast verander je al snel een druilerige herfstdag in een mooie lentedag! Ben je benieuwd welke technieken je zelf kan toepassen? Lees dan het blog 7 technieken om je video te bewerken.

EHBV-eerste-hulp-bij-video-Blog-in-14-stappen-naar-een-succesvolle-video-Screen-Replacement-Before EHBV-eerste-hulp-bij-video-Blog-Een-succesvolle-video-in-14-stappen-Screen-Replacement-After

Sleep de rode balk op en neer voor een voorbeeld van een screen replacement  © Eerste Hulp Bij Video

Zoals je ziet komt er dus nog heel wat kijken bij het maken van video, maar met deze 6 stappen ben jij goed voorbereid op je volgende videoproductie. Wil je meer weten over een van de 6 onderwerpen, lees dan vooral ook onze andere blogs  of neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

Critt Leijtens

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Critt Leijtens – Eerste Hulp Bij Video

Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.